Dierproeven: voor of tegen?

Tegen dierproeven? Ja, dat zijn er een heleboel! Helaas hebben de meesten daarvan geen goede informatie over dierproeven.
De organisatie dieproefvrij probeert natuurlijk om alle dierproeven weg te krijgen.

Voor dierproeven? Dierproeven is zielig zeggen de meesten, maar zijn de mensen die ernstig ziek zijn niet zielig? In Europa is het al een hele tijd verboden om dierproeven te doen op cosmetica, dus alle nutteloze dierproeven zijn allang verboden. Wat voor dierproeven worden er dan nog wel gedaan? Om medicijnen te maken! Of om het menselijk lichaam of dieren beter te kunnen begrijpen. Hoe werkt het lichaam nou precies en wat voor oplossing kunnen we verzinnen om een bepaalde ziekte te genezen of aandoening meer draaglijk te maken? Je hebt misschien wel iemand in je familie of vriendenkring die een ernstige ziekte heeft en je wil toch ook dat diegene beter wordt?

Misschien ben je nu wel een flesje frisdrank of een snack aan het eten. Kijk maar eens op de verpakking. Staan er E-nummers op? Die zijn allemaal getest op dieren! En je gebruikt toch ook shampoo, zonnebrandcrème en tandpasta? Dat is ook allemaal getest op dieren. Wat daarmee getest wordt is of het product veilig is en bijvoorbeeld niet giftig.

De 3 V’s.
Deze 3 V’s zijn erg belangrijk in de wereld van de dierproeven. Vermindering, verfijning en vervanging. Daar streven we altijd naar! Om zo min mogelijk dieren te gebruiken, het onderzoek te verfijnen en natuurlijk om te kijken of er ook alternatieven zijn!

DEC
Om een dierproef te doen moet je een vergunning aanvragen bij de dieren experimenten commissie (DEC). Je schrijft dan een heel plan over je proef en als zij het eenmaal hebben goedgekeurd, dan mag je daar absoluut niet meer van afwijken. De regels in Europa zijn erg streng. Er bestaat ook de wet op de dierproeven! Deze wet is sinds dit jaar weer aangescherpt.

Ongerief
Het ongerief van een dier is de mate of het dier pijn heeft. Een dierproef moet zo min mogelijk ongerief met zich meebrengen. Als je een proef bedenkt met veel ongerief, dan wordt het waarschijnlijk niet goedgekeurd.

Huisvesting
“Die dieren zitten opgepropt in kleine hokjes!” Zeggen sommigen. De proefdieren worden over het algemeen beter verzorgd dan de meeste huisdieren! Ze zitten in net zo’n grote kooi als je hamster thuis en krijgen elke dag water en eten. Ze worden ook vaak gehanteerd (vastgehouden, gewogen) en er wordt dan ook gekeken of het dier iets mankeert. Is het lichaamsgewicht sterk afgenomen of is er een ander zogenoemd humaan eindpunt bereikt? Dan wordt het dier meteen uit de proef gehaald! Het welzijn van het dier gaat voor de proef.

Hieronder het laatste filmpje van dierproefvrij:

Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Er zijn inderdaad veel alternatieven en die worden dan natuurlijk ook gebruikt! Helaas is er nog geen wonder alternatief gevonden dat een heel organisme nabootst. Zo zijn er al alternatieven om medicijnen te testen op een nagemaakt hart of long, maar wat er nog niet getest kan worden is de interactie tussen de weefsels. Dus er is dan bijvoorbeeld getest dat een medicijn een bepaalde hartkwaal kan verbeteren, maar een bijwerking van het medicijn is dat het zorgt voor nierfalen. Dit moeten we natuurlijk niet hebben!
Daarom wordt er eerst op een paar proefdieren getest (denk hierbij aan ongeveer 20 ratten of muizen) en als er dan geen bijwerkingen zijn dan wordt er getest op een groep gezonde vrijwilligers (mensen) om te kijken of er op de mens ook geen bijwerkingen zijn. Vervolgens wordt het medicijn getest op een kleine groep patiënten, daarna op een grote groep patiënten en daarna wordt het pas op de markt gebracht. Een heel proces om een medicijn te ontwikkelen duurt gemiddeld 10 jaar! En er zijn miljoenen euro’s voor nodig.

Kan ik nou zeggen dat ik voor of tegen dierproeven ben? Nee, dat kan ik niet. Het is op dit moment nog nodig, maar met alternatieven ben ik natuurlijk veel meer tevreden! Om dierproeven te doen moet je echt van dieren houden. Het doen van dierproeven is juist om de gezondheid van de mens te willen verbeteren en niet om het ‘vermoorden’ van de dieren. Je hebt het beste met de dieren voor en wil uiteindelijk ook het doel bereiken dat er geen dierproeven meer nodig zijn.

Natuurlijk mag je hier je eigen mening over hebben en er volop voor of tegen zijn. Ik hoop alleen dat ik jullie een beetje een duidelijker beeld heb gegeven van de andere kant van het verhaal.

Voor vragen kun je altijd bij me terecht!

Tot de volgende keer!
xx Eline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s